Od niedawna w sklepach znaleźć można coraz więcej naturalnych, tłoczonych soków. Na początku ich producentów nie było wielu, ale obecnie ich liczba dynamicznie się zwiększa. Trudno się temu dziwić, ponieważ klienci bardzo chętnie kupują te soki, nie tylko z uwagi na ich smak, ale też i wiele składników odżywczych. Jak okazuje się bowiem, zawierają one dużo większą ilość składników odżywczych, witamin i minerałów niż soki produkowane z koncentratów. Nie wspominając już o produktach udających soki, w których prawie cała zawartość to cukier, syrop glukozowy czy niekiedy nawet barwniki i konserwanty.
W przypadku soków tłoczonych jest zupełnie inaczej, do nich praktycznie nic się nie dodaje. Owoce i warzywa są czyszczone i myte, a następnie tłoczone na zimno w specjalnych prasach. To sprawia, że nie dzieje się nic z witaminami i minerałami, którym nic się nie dzieje. Soki tego typu oferowane są w paru wersjach.
Dużym zainteresowaniem się cieszą tak zwane soki jednodniowe, rozlewane do butelek zaraz po wyciśnięciu. Klienci chętnie też sięgają po wersje w foliowych workach. W takim przypadku producent soków eko używa dodatkowej pasteryzacji w temperaturze 82 stopni, co przedłuża czas przydatności nawet do pół roku. Jeżeli więc ktoś lubi pić owocowe soki, to powinien wybierać te tłoczone. Są one wypełnione witaminami i minerałami, bez dodatków i wypełniaczy. A co najistotniejsze, może je pić cała rodzina, ponieważ takie soki bez problemów można dawać nawet małym dzieciom.